Китай ще стартира пилотна схема за рециклиране на батерии от електрически автомобили в 17 града и региона, съобщи министерството на индустрията. С това Пекин се надява да предотврати възникващата заплаха от замърсяване.

Министерството на промишлеността и информационните технологии разгласи в съобщение, че градовете и регионите ще насърчат производителите на автомобили да създават центрове за рециклиране и да си сътрудничат с производителите на акумулатори, продавачите на автомобили и търговците на скрап, за да изградят регионални системи за рециклиране. Според ведомството, цялата индустриална верига трябва да бъде напълно мобилизирана, за да се гарантира, че батериите от електромобили биват рециклирани. Ведомството ще контролира строго броя на новите предприятия, участващи в рециклирането на батерии, и ще използва пълноценно съществуващите бази за рециклиране в Китай, за да насърчи устойчивото развитие в сектора.

Като част от тази нова инициатива министерството вече е публикувало проект на правилник за създаване на “платформа за управление на проследяемостта”. Нейната цел е да гарантира проследяване на целия жизнен цикъл на батериите за електромобили – от производството до изхвърлянето им.

Амбициите на Китай са до 2020 г. да достигне годишно количество на новите електрически автомобили от порядъка на 2 милиона. Наскоро обаче правителството предприе действия за ограничаване на “слепия” ръст на производствения капацитет до 102 фирми, които произвеждат 355 различни модела електрически автомобили (към края на март т.г.).

Данните, публикувани от министерството на индустрията тази седмица, показаха, че през първите шест месеца на тази година Китай е произвела 413 200 “новоенергийни” превозни средства (превозни средства, задвижвани от „ново поколение“ енергия). Това е с 94,9% повече в сравнение с предходната година. Продажбите са се увеличили повече от два пъти до 412 000 броя за периода.

Държавната информационна агенция Синхуа заяви късно в сряда, че Китай е произвела 37,35 милиона киловатчаса батерии за “новоенергийни” превозни средства миналата година.

 

Източник: greentech.bg