Британският автомобилен производител Rolls Royce си партнира с изследователската фирма Superdielectrics, за да изгради система за съхранение на енергия, изработена от същия материал като контактните лещи. Superdielectrics вече е тествала полимерния си материал като решение за съхранение на енергия – в партньорство с университетите в Съри и Бристол.

Сега материалът, разработван от консорциума, може да бъде използван за създаване на „суперкондензатор“, който да се зарежда значително по-бързо от литиево-йонните батерии. Суперкондензаторът би могъл да осигурява енергия за електрическо превозно средство, позволявайки зареждането да става само в рамките на няколко минути, а колата да има достатъчно енергия, за да се движи цял ден.

Партньорството ще позволи на Superdielectrics да впрегне своята технология за батерии за електромобили, докато Rolls Royce гарнира това с техническата си експертиза.

„Ние вярваме, че електрификацията [на транспорта] ще играе все по-важна роля за много от нашите пазари през следващите години и като работим с партньори за създаването на потенциални нови технологии за съхранение на енергия, ние можем да гарантираме, че Rolls Royce е в изгодна позиция да се възползва от новите разработки“, каза Дейв Смит, директор на централния отдел за нови технологии в Rolls Royce.

Източник: greentech.bg